Rock Valley College

Physical Education Center

In an effort to improve the fitness, wellness, and athletic programs offered to the students, faculty, staff, and the community-at-large within the RVC District, our team was commissioned to evaluate and assess its existing Physical Education Center and to develop options to address the identified needs.

During our assessment of the facility, it became clear that the entry sequence from both the campus and the community needed to be addressed.  As a result, a new glassy fitness center and entry points were positioned toward the community with easy access from adjacent parking facilities, while a new athletic office wing and associated entry points were positioned toward the campus core to encourage pedestrian access from the campus.

The following programmatic needs were identified to serve the long-term needs of the college which resulted in the additions and complete renovation of the existing facility:

  • 30,000 sf Fieldhouse
  • Fitness Center
  • Multi-Purpose / Dance Room
  • Athletic, Faculty / Staff, and Community Locker  Rooms
  • Training Room
  • Classrooms / Lecture Space
  • Faculty, Staff, and Coaches Offices

This project was the first LEED Gold Certified project at any community college in the State of Illinois.

Project Data
Location Rockford, Illinois
Size New: 17,400 sf  –  Renovation: 72,000 sf
Completed 2009
LEED Status LEED Gold Certified
Local Architect Saavedra Gehlhausen Architects
Photographer Nels Akerlund Photography

 

Related Work

 

LinkedIn
Facebook
Facebook
Google+
Google+
INSTAGRAM